TAEMio case
Excellente projectteams
GDBC is begonnen met TAEMio om te kijken of zij de projectgroepen binnen de opleiding ook efficiënter en beter konden inrichten, dan dat zij dit zelf deden. Door persoonlijkheden en voorkeuren binnen een projectgroep duidelijk te maken weet je wat er van elkaar kunt verwachten en kunnen groepen optimaal werken. GDBC gebruikt TAEMio om voor diverse groepen te zorgen en die aan het eind van de streep leiden tot het beste resultaat.
Door het gebruik van TAEMio leren studenten om met elkaar samen te werken in een ander groepsverband en kiezen zij minder snel voor het veilige groepje waarin zij altijd hun groepsopdrachten uitvoeren. Individueel komen zij erachter wie zij zijn, welk gedrag zij vertonen en welke talenten zij nog kunnen ontwikkelen. Binnen de projectgroepen wordt sneller duidelijk wie je in je groepje hebt zitten en welke rolverdeling ieder aanneemt, missen er rolfuncties binnen de groep kun je onderling kijken wie hier het meest bij in de buurt ligt. Zo kunnen binnen de opleiding functionele projectgroepen worden georganiseerd die leiden tot optimaal resultaat.
Met behulp van TAEMio zien we dat projectgroepen optimaal presteren en studenten alles uit zichzelf halen
Inzicht in persoonlijkheden
Rolverdeling
Diversiteit in samenwerking
Individuele ontwikkeling
TAEMio bracht de persoonlijkheden en werkstijlen van studenten in kaart.
Voor iedere projectgroep werden de verschillende rollen geanalyseerd. Waar rolfuncties ontbraken, werd gekeken wie deze rol kan oppakken op basis van hun kwaliteit.
Studenten werden gestimuleerd om uit hun comfortzone te stappen en in wisselende groepssamenstellingen te werken. Hierdoor ontdekten zij hoe zij met verschillende werkstijlen konden omgaan.
Studenten kregen inzicht in hun eigen gedrag en talenten. Dit hielp hen om gericht te werken aan hun persoonlijke groei en vaardigheden.
Door een gastcollege te organiseren waarin TAEMio wordt besproken, bieden we studenten niet alleen inzicht in hun individuele groepsdynamiek, maar ook de tools om hun samenwerking en resultaten te verbeteren. Tijdens dit interactieve college worden de projectgroepen van de opleiding geanalyseerd en besproken, met aandacht voor de unieke kwaliteiten en aandachtspunten van elk team.
TAEMio biedt studenten een overzicht van hun sterke en zwakke punten, zowel individueel als binnen de groep. Deze inzichten worden gekoppeld aan praktische adviezen waarmee studenten direct aan de slag kunnen. Met TAEMio weet iedere student waar hij/zij aan toe is, en krijgt elke projectgroep dezelfde basis om een goede samenwerking te laten verlopen.
Een voorbeeld is een van de projectgroepen die met behulp van TAEMio werd ganalyseerd. Dit leverde waardevolle inzichten op in hun sterke en zwakke punten, wat een belangrijk onderdeel is voor het succes van hun samenwerking binnen de projectgroep.
Met deze inzichten werden de sterke en zwakke punten vooraf helder, wat leidde tot een succesvol afgerond project met duidelijke instructies en verbeterde samenwerking. Gerichte instructies en duidelijke afspraken over samenwerking werd de sociale samenhang versterkt. TAEMio maakt het mogelijk om niet alleen het project efficiënter te laten verlopen, maar ook het team sterker te maken voor uitdagingen.
Een tweede projectgroep werd geanalyseerd en vertoonde een compleet andere dynamiek dan het besproken team hierboven benoemt. Dit team werd gekenmerkt door een hoge mate van terughoudendheid en een gebrek aan initiatief, wat een ander inzicht biedt.
TAEMio bracht duidelijk in kaart dat het team behoefte had aan een centrale leider om richting en structuur te bieden. Met ondersteuning vanuit TAEMio nam de assertieve leerling het initiatief en groeide in haar rol al leider. Door de sterke en zwakke punten inzichtelijk te maken werden andere groepsleden aangemoedigd om meer verantwoordelijkheid te nemen en hun verborgen talenten te ontdekken. Het team kreeg aanvullende begeleiding om de samenwerking te verbeteren en meer initiatief te tonen
Studenten wisten wat ze van elkaar konden verwachten en hoe ze beter konden samenwerken.
Individuen ontdekten hun sterke en zwakke punten, wat leidde tot gerichte persoonlijke ontwikkeling.
Rollen binnen de groep werden helderder, en waar nodig, werd flexibel omgegaan met de rolverdeling.
De vernieuwde aanpak leidde tot betere prestaties binnen de projectgroepen en een hoger niveau van afgeleverde opdrachten.